Πράσινα Παράθυρα αλλά όχι λόγω... κουφωμάτων!

photo Πράσινα Παράθυρα αλλά όχι λόγω... κουφωμάτων!

Υπάρχουν: οι τόσο τυχεροί άνθρωποι που ζουν στην επαρχία... αλλά και οι τόσο «άτυχοι» που ζουν στην τσιμεντούπολη με το όνομα Αθήνα.  ʼναρχη δόμηση, συνεχής βοή, ένα χάος και μία αβεβαιότητα σχεδόν για τα πάντα. Και κυρίως για όσα καταναλώνουμε μέσω τροφής! Πόσο λυτρωτικό θα ήταν λοιπόν να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τουλάχιστον  αυτή την «διατροφική αβεβαιότητα» εως ένα βαθμό; Για σκεφτείτε το!

Αναφέρομαι  στην παραγωγή  οπωροκηπευτικών προϊόντων με ίδια μέσα και με ελάχιστο σχεδόν κόπο. Και μην προτρέξετε  να μου πείτε ότι σχεδόν οι περισσότεροι-ες από εμάς  μένουμε σε μικρά διαμερίσματα ή σε κατοικίες που δεν έχουν εκτάσεις για καλλιέργεια, γιατί απλά θα αποκρούσω το επιχείρημα με την απάντηση «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ». Αν έχετε ένα παράθυρο και λίγη καλή διάθεση, ή ακόμη καλύτερα, κάμποση επιθυμία να ξέρετε ακριβώς τι «ξαπλώνει» στο πιάτο σας κάθε φορά που σερβίρετε το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα είναι υπεραρκετό!

Πρόκειται για μία καινοτομική ιδέα που ταξίδεψε από την Αμερική για να προσγειωθεί ομαλά (ποιός ξέρει;) στη χώρα μας αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες που κινούνται σε φρενήρεις ρυθμούς! Ουσιαστικά η ιδέα καλείται "Window Farming" και πρεσβεύει - από το Φλεβάρη του 2009 έχει θέσει σε εφαρμογή - την καλλιέργεια κηπευτικών επάνω σε παράθυρα σπιτιών! Κάτοχοι της έυστοχης ιδέας είναι οι καλλιτέχνιδες Britta Riley και Rebecca Bray που εφήρμοσαν για πρώτη φορά το πόνημά τους στο Eyebeam Art and Technology Center στη Νέα Υόρκη με τη βοήθεια εθελοντών.

Η «καλλιέργεια των παραθύρων» ελληνιστί, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στο site της οργάνωσης φαίνεται απλή αλλά και λειτουργική και μπορεί να ακολουθηθεί από τον καθένα μας! Είναι επίσης μια εξαιρετική διακοσμητική ιδέα! Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη διεύθυνση:  http://www.windowfarms.org/ και που ξέρετε αν η καλλιέργεια σας πάει αρκετά καλά ίσως έχετε και παραγωγή αρκετή για πώληση!

Από την Αντωνία Γαρυφάλου.

 

 

photo