Ζούμε οικολογικά!

photoΗ υιοθέτηση πράσινων εφαρμογών στη διακόσμηση και επίπλωση του σπιτιού όχι μόνο θα συμβάλουν στην καλύτερη συντήρηση, αλλά θα βελτιώσουν την  ατμόσφαιρα του γύρω σας και συνεπακόλουθα την ποιότητα της ζωής σας. Άλλωστε το σπίτι σας είναι ο χώρος που περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. Το να έχετε λοιπόν μια Eco - έξυπνη διακόσμηση με τα κατάλληλα έπιπλα μπορεί να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την  ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Ας δούμε τους 5 καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της εσωτερικής διακόσμησης διατηρώντας και την χρηστικότητα αλλά και το στυλ σας.

1. Οι πράσινες μη τοξικές βαφές που δεν περιέχουν χημικά, πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ) και βαρέα μέταλλα είναι ιδανικές για την προστασία και διακόσμηση κάθε επιφάνειας. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε μη τοξικές βαφές διότι βελτιώνουν τον αέρα που αναπνέετε καθημερινά. Υπάρχουν τρία βασικά είδη βαφών,  οι χαμηλών - ΠΟΕ, οι μηδενικών - ΠΟΕ και οι φυσικές. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε τις φυσικές βαφές. Το πλεονέκτημα των φυσικών βαφών δεν είναι μόνο ότι είναι φιλικότερες για το περιβάλλον, αλλά είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και μπορείτε να τις πλένετε.

2. Οι συμβατικές μοκέτες κατασκευάζονται από υποπροϊόντα πετρελαίου. Αυτές οι μοκέτες μολύνουν σημαντικά το περιβάλλον, τόσο κατά τη κατασκευή τους όσο και κατά τη χρήση τους. Αυτό γίνετε αμέσως αισθητό αν μπούμε σε ένα σπίτι που μόλις έχει εγκατασταθεί μια τέτοια μοκέτα και μυρίσουμε τη μυρωδιά των χημικών. Υπάρχουν άλλες καλύτερες επιλογές φιλικότερες προς το περιβάλλον. Χαλιά από μαλλί ή από φυτικές ίνες, κοκκοφοίνικα κλπ. Στα σκληρά πατώματα έχετε επίσης τη δυνατότητα του φυσικού υλικού όπως είναι το μπαμπού, ο φελλός κλπ.

3. Οι πάγκοι κουζίνας που είναι φτιαγμένοι από φορμάικες ή corean κατά τη παραγωγή τους γεμίζουν την ατμόσφαιρα με τη μόλυνση που παράγουν τα εργοστάσια που τους κατασκευάζουν. Εκτός όμως από την παραγωγή και στη διαδικασία εγκατάστασης χρειάζονται τοξικές κόλες για να κολλήσουν και να τοποθετηθούν. Υπάρχουν εναλλακτικά υλικά όπως το terrazzo και η κονιορτοποιημένη πέτρα, η το ανακυκλωμένο γυαλί και η ανακυκλωμένη πορσελάνη.

4. Αλλά και τα ντουλάπια της κουζίνας που κατασκευάζονται από μοριοσανίδες, mdf, ή συνθετικό ξύλο, επίσης κατασκευάζονται με τη χρήση φορμαλδεΰδης και τοξικής κόλας, PVC, και άλλων τοξικών χημικών που εκπέμπουν βλαβερές πτητικές οργανικές ενώσεις στη ατμόσφαιρα. Και πάλι το μπαμπού είναι ιδανικό υλικό για τα ντουλάπια, ανθεκτικότατο, ανακυκλώσιμο και όμορφο. Επίσης υπάρχουν πολλές κόλλες που δεν περιλαμβάνουν φορμαλδεΰδη και τοξικά τις οποίες χρησιμοποιούν βιομηχανίες με πράσινη παραγωγή.

5. Αν για παράδειγμα θέλετε να δημιουργήσετε έναν οικολογικό κήπο μπορείτε να προτιμήσετε ένα οικολογικό σιντριβάνι που κυκλοφορεί το νερό με την βοήθεια του ήλιου αντί ενός που χρησιμοποιεί ρεύμα. Υπάρχουν στην αγορά πολλά μοντέλα για να επιλέξει κανείς. Θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε και στα μπαλκόνια, ή στις πίσω αυλές.
Ξεκινώντας να εφαρμόσετε τέτοιες οικολογικές πρακτικές στο σπίτι και τον κήπο θα διαπιστώσετε ότι θα απολαμβάνετε μια πιο υγιή ζωή. Θα αρχίσετε επίσης να υπολογίζετε σε κάθε τι που κάνετε αν βοηθά ή επιβαρύνει το περιβάλλον και αυτό μαζί με σας θα το μάθουν και τα παιδιά σας. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να δημιουργούμε όλοι μαζί καθημερινά έναν υγιέστερο πλανήτη.