Σχεδιάζοντας το καθιστικό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σχεδιασμό και τη σωστή διάταξη των επίπλων στο χώρο:

 

-Εστιάστε σε ένα κεντρικό σημείο του δωματίου και τακτοποιήστε τα έπιπλα γύρω από αυτό.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι ένα δομικό στοιχείο του ίδιου του σπιτιού, όπως το τζάκι ή μια μεγάλη μπαλκονόπορτα, ενώ σε κάποιες άλλες ένα σημαντικό αντικείμενο.

 

-Χρησιμοποιήστε τα έπιπλα για να διαμορφώσετε χώρους συγκέντρωσης.

Αν το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δημιουργήστε μικρές διαφορετικές γωνιές «επικοινωνίας». Αποφύγετε να γεμίζετε «αμήχανες» γωνίες με καρέκλες ή πολυθρόνες που δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν.

 

-Αφήστε αρκετό χώρο γύρω από τα έπιπλα ώστε να εξασφαλίσετε την ομαλή κυκλοφορία στο καθιστικό και την ανεμπόδιστη μετάβαση στα άλλα δωμάτια.

 

-Mε την προϋπόθεση ότι το πίσω μέρος των επίπλων διαθέτει σωστό φινίρισμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα απομακρύνετε από τους τοίχους, καθώς η άμεση επαφή μαζί τους είναι ένα από τα συνηθέστερα λάθη. Όταν τα έπιπλα βρίσκονται πιο κοντά, το περιβάλλον γίνεται πιο οικείο.

 

-Το μέγεθος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή των επίπλων του καθιστικού.

 

photo

 

Kαναπές: O κυρίαρχος O καναπές και οι πολυθρόνες είναι συνήθως τα στοιχεία που θα καθορίσουν σχεδιαστικά το χώρο. Είναι αρκετά χρήσιμο να έχετε μια κάτοψη υπό κλίμακα στα χέρια σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγορά. Συνήθως  λειτουργούμε ανάποδα και επιλέγουμε τον καναπέ ή κάποια σύνθεση επειδή απλά μας αρέσουν, χωρίς να έχουμε υπολογίσει αν ταιριάζουν στο καθιστικό. Eνας έξυπνος τρόπος για να δείτε αν το έπιπλο που θέλετε  είναι κατάλληλο για το χώρο σας, κάντε το τρικ με τις εφημερίδες. «Μεταφέρετε» πάνω σε εφημερίδες τις διαστάσεις του επίπλου και απλώστε τις στο δάπεδο στη θέση όπου θα το τοποθετήσετε. Mε αυτό τον τρόπο θα δείτε τον όγκο που θα καταλαμβάνει στο χώρο. Αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα, μην πανικοβάλλεστε γιατί τα περισσότερα καταστήματα επίπλων έχουν πλέον εξειδικευμένο προσωπικό που αναλαμβάνει να σας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Περιορισμοί ως προς το σχήμα δεν υπάρχουν.
Γωνιακοί, διθέσιοι ή τριθέσιοι, είναι όλοι κατάλληλοι αρκεί να εξυπηρετούν τις ανάγκες σας. Mην περιμένετε από έναν καναπέ να χωρέσει όλους τους καλεσμένους σας. Πάρτε την τελική απόφαση με γνώμονα τις πραγματικές καθημερινές σας ανάγκες για να προβείτε σε μια αγορά που θα την απολαμβάνετε καθημερινά.

Chic & Cheap

-Aν έχετε έναν παλιό καναπέ και δεν μπορείτε από οικονομική άποψη να τον αντικαταστήσετε με έναν καινούριο, η λύση των καλυμμάτων θα του αλλάξει την όψη. Πολλές φορές όμως ακόμα και τα καλύμματα είναι δαπανηρά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και φθηνά μονόχρωμα καλύμματα, τα οποία θα ανανεώσουν την εικόνα του καθιστικού σας. Αποφύγετε τα ριχτάρια γιατί δημιουργούν μια εικόνα ακαταστασίας και δεν είναι καθόλου πρακτικά.

 

-Tα μαξιλάρια -ακόμα και διαφορετικά μεταξύ τους- αν τα συνδυάσετε με μια νέα, έτοιμη, ραμμένη κουρτίνα, στόρια ή περσίδες αποτελούν οικονομικές λύσεις ανανέωσης.

 

-Φρεσκάρετε το χρώμα σε έναν παλιό μπουφέ, τραπέζι ή καρέκλα.

 

-Φτιάξτε μόνοι σας ένα καπέλο για το φωτιστικό ή αντικαταστήστε μια παλιά βάση φωτιστικού με μια νέα.

 

-Χρησιμοποιήστε στοίβες από περιοδικά και ένα κομμάτι από γυαλί για την επιφάνεια και δημιουργήστε ένα πρωτότυπο coffee table.

 

-Τέλος, ένας μπουφές ή μια κονσόλα μπορεί να αναμορφωθούν αν αλλάξετε τα διακοσμητικά αντικείμενα ή και τον τρόπο διάταξής τους.